Kategorie

Algi morskie sałatkowy mix BIO 25g

  • Cena: 12,30 zł
  • szt.
  • W magazynie: 2 szt.
  • Dostępność: Jest
  • Producent: Porto-Muinos
  • Poleć produkt

Algi morskie suszone - sałatkowy Mix 25g


Ekologiczne algi morskie suszone sałatkowy mix to mieszanka trzech wyjątkowych wodorostów, które sprawią, że każda sałatka stnie się zupełnie wyjątkowa i bardzo zdrowa.
Wodorosty od wieków, aż po dzień dzisiejszy, stanowią ważną część diety mieszkańców Japonii i Korei oraz Chin, gdzie hodowane są w specjalnych tzw. zagrodach morskich. W USA stały się modne w latach 60, gdy zainteresowano się dietą makrobiotyczną. Choć wodorosty wapnia i żelaza mają dużo więcej niż rośliny lądowe, to osoby na diecie niskosodowej powinny pamiętać, że wodorosty, to także bogate źródło sodu. Rosną przecież w słonej wodzie morskiej. Mają też dużą zawartość białka, porównywalną z nasionami roślin strączkowych, a nawet z jajkami.
Wakame (wodorost brązowy) to najpopularniejszy gatunek, jedzony jako np. składnik zupy misoshiru. Zawiera bardzo dużo wapnia, ponad 10 razy więcej niż mleko (aż 1300 mg w 100 gr.).
Nori (należy do wodorostów czerwonych) znamy głównie w formie prasowanych płatów używanych do zawijania najpopularniejszego japońskiego dania w Europie - sushi. To głównie im (jeśli nie dodajemy ryby) potrawa ta zawdzięcza wyjątkowy smak.
Wodorosty zielone, np. morska sałata mogą być spożywane na surowo jako składnik sałatek lub gotowane w zupach. Prawdziwym skarbem sałaty morskiej jest białko - aosaina, która jest aktywatorem kolagenu i wyraźnie opóźnia procesy starzenia się skóry.

Wystarczy je moczyć w wodzie przez 5 minut, następnie zmienić wodę i moczyć przez kolejne 5 minut. Po namoczeniu sałatka powiększa objętość do trzynastu razy w stosunku do swojej suchej wagi. Gotować według uznania ok. 5 minut.

Skład: wodorosty: Sałata Morska*(Ulva spp.), Wakame*(Undaria pinnatifida), Nori*(Porphyra spp.)

*składniki ekologiczne, objęte certyfikatem kontroli ES-ECO-022-GA

 

Wartość odżywcza w 100g:

wartość energetyczna - 237 kcal/989,5 kJ

białko - 22,6 g

węglowodany - 17,3 g; w tym cukier - <0,5>

tłuszcz - 1,6 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0,7 g

błonnik - 31,5 g

sód - 4,8 g