Kategorie

Mąka żytnia razowa BIO (pełnoziarnista) Typ 2000 1kg

  • Cena: 3,78 zł
  • szt.
  • W magazynie: 3 szt.
  • Dostępność: Jest
  • Producent: Bio Babalscy
  • Poleć produkt

Wysyłka gratis przy zamówieniu powyżej 250zł (dotyczy paczek do 30kg)


Mąka żytnia razowa BIO Typ 2000; 1kg


Mąka ekologiczna żytnia razowa Typ 2000, mielona na żarnach.Produkty z żyta zawierają dużo białka, są też bogate w aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B, E, PP, żelazo, wapń i potas. Produkty z żyta wzmacniają kości i zęby (duża zawartość fluoru), dodają też siły i budują mięśnie.

Mąka żytnia jest doskonała do wypieku chleba, jako dodatek do klusek.

Produkt rolnictwa ekologicznego.
Certyfikowane przez AgroBioTest nr 04194
Kraj pochodzenia - Polska

Wartości odżywcze w 100g produktu:

  • Wartość energetyczna 311 kcal (1305 kJ)
  • Tłuszcz 1g w tym kwasy nasycone 0,2g
  • Węglowodany 70,2g w tym cukry 2g
  • Białko 7g
  • błonnik 11g
  • sól 0,01g

 Przepis na "ZAKWAS CHLEBOWY"

Składniki:

  • 280g mąki żytniej razowej 2000
  • 280ml wody przegotowanej
  • naczynie szklane o pojemności ok. 1 litra
  • gaza lub ściereczka
  • gumka recepturka
  • termometr
  • waga

Przygotowanie:

Faza 1. W szklanym naczyniu dokłądnie wymieszać 100g mąki i 100ml wody (najlepiej o temp ok. 35°C). Naczynie przykryć gazą, uszczelnić gumką recepturką i odstawić na 48h w ciepłe miejsce. Temperatura przechowywania mieszaniny powinna wynosić ok 30°C.

Faza 2. o 48h, gdy na zakwasie pojawią się bąbelki, dodać do niego 60g mąki i 60ml wody. Wymieszać dokładnie i ponownie odstawić, tym razem na 24h. Zachować temperaturę dodawanej wody i przechowywania zakwasu jak w fazie 1.

Faza 3. o zakwasu dodać 120g mąki i 120ml wody o temperaturze jak poprzednio, wymieszać i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 48h.

Po pięciu dniach zakwas jest gotowy. Można go uzyć do wypieku chleba, ale część - od 50g do 100g - zachować w szczelnie zamkniętym słoiku , włożyć do lodówki i zużyć w ciągu miesiąca np. jako zaczątek do kolejnego zakwasu.

 

rodzaj mąki: pszenne, żytnie