Kategorie

Mąka orkiszowa BIO Typ 1850, 1 kg (pełnoziarnista)

  • Cena: 9,00 zł
  • szt.
  • W magazynie: 18 szt.
  • Dostępność: Jest
  • Producent: Bio Babalscy
  • Poleć produkt

Wysyłka gratis przy zamówieniu powyżej 250zł (dotyczy paczek do 30kg)


Mąka orkiszowa BIO Typ 1850; 1kg


Mąka ekologiczna orkiszowa graham, powstała ze mielonego na żarnach ziarna orkiszu. W każdym przepisie można zastapić mąkę pszenną mąką orkiszową, która jest nie tylko zdrowsza, ale dodaje też potrawie delikatnego "orzechowego" smaku. Mąka orkiszowa używana najczęściej do wypieku chleba, ciast, ciasteczek, a także do naleśników, placuszków.
Mąka orkiszowa posiada bardzo wysoki wskaźnik stosunku węglowodanów złożonych do węglowodanów prostych, obfituje też w witaminę B. Mąka orkiszowa posiada też wysoką zawartość białka (w tym 8 kluczowych aminokwasów).
Produkty orkiszowe obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają nasz organizm, dodają energii, dlatego zalecany jest przy wszelkiego rodzaju przemęczeniach, przy alergii oraz przy schorzeniach wątroby i nerek. Orkisz zapobiega też tworzeniu się kamieni w woreczku żółciowym.

Do wytworzenia tego produktu użyto ziarna orkiszu odmiany Schwabenkorn, odmiana polecana w diecie Świętej Hildegardy.


Składniki: mąka orkiszowa* typ 1850
*Produkt rolnictwa ekologicznego
Certyfikowane przez AgroBioTest nr 04194
Kraj pochodzenia - Polska

Wartość odżywcza w 100 g

  • wartość energetyczna 1305 kJ/311 kcal
  • tłuszcz 2,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
  • węglowodany 71,2 g w tym cukry 3 g
  • błonnik 7,6 g
  • białko 11,5 g
  • sód 0,001 g


Obejrzyj film przedstawiający wizytę kucharza Grzegorza Łapanowskiego w firmie BioBabalscy:



rodzaj mąki: ze starych odmian