Ekologiczne mąki i ich rodzaje
Ekologiczne mąki i ich rodzaje

Zaletą ekologicznych produktów jest naturalny skład pełen wartości odżywczych. Uwielbiasz domowe wypieki? Zastąp klasyczną mąkę zdrowszymi zamiennikami. Jakie są rodzaje mąk ekologicznych i który typ wybrać?

 

Żywność ekologiczne staje się coraz bardziej popularna i rozpowszechniana. Asortyment tego typu produktów stale się powiększa, co sprawia, że wybór konkretnego towaru, który nie tylko sprawdzi się w kuchni, ale i dostarczy to, co z natury najlepsze, staje się sporym wyzwaniem. Uwielbiasz domowe wypieki i dania mączne? Poznaj ekologiczne rodzaje mąki i ich zastosowanie.

 

Rodzaje mąki ekologicznej - co zawierają?

Mąka ekologiczna to produkt powstały z ziaren pochodzących z ekologicznych upraw. Wybierając tego typu wyrób, warto jednak pamiętać, że mąka mące nierówna. Czym się zatem kierować podczas wyboru konkretnego rodzaju? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, czy produkt posiada stosowny certyfikat świadczący o tym, że mąka została wyprodukowana z przemiału zbóż rosnących w ekologicznym gospodarstwie.

 

Dzięki temu będziemy mieć gwarancję, że produkt, po który sięgamy, nie został wykonany ze zbóż nawożonych mineralnymi nawozami azotowymi, herbicydami,  fungicydami, insektycydami i chemicznymi zaprawkami nasion. Mąka powstała z pozbawionego agrochemii zboża nie będzie również sztucznie bielona substancjami zawierającymi chlor i wspomagana środkami antyzbrylającymi jak często dzieje się w przypadku mąk tradycyjnych. Dzięki temu mąka ekologiczna dostarcza organizmowi sporą dawkę witamin, m.in. A, B, D i E, aminokwasy, przeciwutleniacze i pierwiastki takie jak żelazo, magnez, potas czy fosfor. 

 

Jaki typ mąki wybrać?

Decydując się na zakup ekologicznego produktu, z pewnością zastanawiasz się, jakie mamy rodzaje mąki i co oznacza typ mąki. Typ mąki to nic innego jak informacja o zawartości substancji mineralnych. Jest on również ściśle związany z zabarwieniem mąki - im wyższy typ tym jej kolor będzie ciemniejszy. 

Jak typ mąki wybrać, by nie tylko dostarczyć organizmowi porcję zdrowych składników, ale i przygotować pyszne, pełnowartościowe dania? Poniżej przedstawiamy rodzaje mąki i ich zastosowanie:

 

  • mąka pszenna graham typ 1850 - idealna do zdrowych wypieków pieczywa, ciast, placuszków i naleśników
  • mąka gryczana typ 500 - bogata w przeciwutleniacze, idealna do produkcji blinów, placków i klusek
  • mąka żytnia typ 720 - przeznaczona do produkcji aromatycznego chleba i zakwasu. Sprawdzi się również przy tworzeniu makaronu
  • mąka orkiszowa typ 1850 - powstała z dawnych gatunków pszenicy, bogata w wartości odżywcze. Idealnie sprawdzi się podczas przygotowania chleba, ciastek, ciast, naleśników i placuszków
  • mąka kokosowa - wykonana ze zmielonego miąższu kokosa, sprawdza się zarówno przy wypiekach, jak i jako odżywczy dodatek do sałatek, deserów i koktajli

 

Mąki ekologiczne są źródłem tego, co z natury najlepsze, dlatego świetnie sprawdzają się w kuchni, stanowiąc zdrową bazę do smacznych wypieków i dań mącznych. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl