Kategorie

Cieciorka ziarno (ciecierzyca) Bio Raj 400g

  • Cena: 7,62 zł8,68 zł
  • szt.
  • W magazynie: 4 szt.
  • Dostępność: Jest
  • Producent: Bio Raj
  • Poleć produkt

Wysyłka gratis przy zamówieniu powyżej 250zł (dotyczy paczek do 30kg)


Cieciorka ziarno BIO 400g


Cieciorka inaczej zwana ciecierzycą lub grochem włoskim jest zalecana do regularnego użycia w kuchni makrobiotycznej. Ciecierzyca zawiera pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, jest bogatym źródłem żelaza i witamin. Cieciorka bardzo skutecznie usuwa nadmiar cholesterolu z tętnic.
Cieciorka jest używana do przygotowania humusu - pasty z cieciorki (przepis poniżej), można też dodawać ją do różnego rodzaju pasztetów, dań wegetariańskich, zup, sałatek.

Produkt rolnictwa ekologicznego.
Certyfikowane przez AgroBIOTest PL-EKO-07, nr rej. 06913
Kraj pochodzenia: Etiopia

Więcej na temat cieciorki znajdą Państwo na stronie Biokurier.pl "Była sobie ekologiczna ciecierzyca"

HUMMUS


Składniki:

400 gram ugotowanej cieciorki Bio Raj
1 łyżeczka czosnku
3 łyżki tahiny (sezamowego masła) Bio Food
5 łyżek soku z cytryny
3 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
1 łyżka oliwy z oliwek
½ dojrzałego awokado (ewentualnie)

Sposób przygotowania:

Zmiksować wszystkie składniki przy użyciu ręcznego blendera lub maszynki do mielenia. Przełóżyć do małej miski i włozyć do lodówki. Domowej roboty hummus można przechowywać w lodówce przez dwa dni. Hummus doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju kanapek, grzanek, pieczywa typu pitta oraz jako przystawka do gotowanych warzyw.