Kategorie

Nori suszone płatki 25g

  • W magazynie: 5 szt.
  • Dostępność: Jest
  • Producent: Porto-Muinos
  • Cena: 13,50 zł
  • Poleć produkt

Nori suszone płatki 25g

Ekologiczne suszone płatki wodorostów Nori. Wodorosty Nori (należą do wodorostów czerwonych) używane są do zawijania najpopularniejszego japońskiego dania w Europie - sushi. To głównie im (jeśli nie dodajemy ryby) potrawa ta zawdzięcza wyjątkowy smak. Co może zaskakiwać, znany i używany był też w Szkocji, a w Walii stosowano go do wykładania pojemników, w których pieczono chleb. Występuje w tamtejszych wodach przybrzeżnych.
Wodorosty od wieków, aż po dzień dzisiejszy, stanowią ważną część diety mieszkańców Japonii i Korei oraz Chin, gdzie hodowane są w specjalnych tzw. zagrodach morskich. W USA stały się modne w latach 60, gdy zainteresowano się dietą makrobiotyczną. Choć wodorosty wapnia i żelaza mają dużo więcej niż rośliny lądowe, to osoby na diecie niskosodowej powinny pamiętać, że wodorosty, to także bogate źródło sodu. Rosną przecież w słonej wodzie morskiej. Mają też dużą zawartość białka, porównywalną z nasionami roślin strączkowych, a nawet z jajkami.

Wodorosty te wystarczy moczyć w wodzie przez 5 minut. Po namoczeniu Nori powiększa objętość do czterech razy w stosunku do swojej suchej wagi. Gotować według uznania ok. 5 minut. Można też przygotować w piekarniku lub na patelni.

Skład: wodorosty Nori* (Porphyra spp.)

*produkt ekologiczny, objęty certyfikatem kontroli ES-ECO-022-GA